Sadlar…

Just nu forskar jag om: sadlar!

Helt vetenskap som jag börjat förkovra mig. Hittintills har vi testat…. lite osäker, men tror nog det är 16 sadlar….

En sadel är en Sadel och Sadlar finns i nästan lika många varianter som det finns människor… i alla fall hästar. Olika typer för olika ändamål; dressyr, hoppning, monté, akademiska, De finns i olika storlekar 15, 16, 17, 18 tum och halvstorlekar däremellan, sedan i olika sitsstorlekar också med tumangivelse. Så har vi då bommen, alltså hur öppna de är i sin vinkel; större häst vid vinkel, smal häst smal vinkel, plus att man måste se vad hästen har för andra fysiska egenskaper; omusklad rygg, unghäst, gammrygg med nedsjunken skelett, svängdrygg. Har hästen mycket manke eller nästan inge alls.

Av alla sadlar som vi testat har de flesta varit för långa till Frekjas rygg. Många bygger mycket uppåt, alltså blir mycket sadelmaterial mellan häst och ryttare vilket varken jag eller UM inte riktigt tycker om. Eller så har de, i vårt tycke kommit för nära bogen vilket kan hämma bogens rörelsefrihet.

Sedan har vi haft två femettor! Suttit som gjutet på lillhästen min! En Star Trekk Delfin (bomfri) som vi tvärlånade en kväll utav veterinären Annette. Satt Så Perfekt på Frekja! Och den gav en korrekt sits, dock upplevde jag mina ben låsta. Det som också var bra med denna sadel är att på den kan man ändra bomvidden, sitsens storlek och på de paneler som finns på undersidan. http://taur.se/  och http://kaupreridsport.e-butik.se/ har dem – titta och läs 😀

Igår tvärprovade UM en Karlslund Kari Flex. En bomfrisadel som faktiskt såg riktigt stadig ut. Och ändå formade den sig så fint efter Frekjas rygg så :D. Den var lånad utav UMs vän Åsa som också har en tjillevipphäst som Frekja, eller hadde ska man nog säj för nu, efter ett år så har han cooolat ner sig 🙂 Skönt att få höra sådanna solskenshistorier – det behöver jag :0)

Så nu ska jag ut på nätet och göra min dagliga sökning på Montsegur, Hector, Star Trekk Endurance Shorty (Jepp, en Star Trekk sadel fast mot distans… bara för att den påminner mig mest om Montsegursadeln som jag såå trivdes i på mina äventyr i Ammarnäs :P) Samtliga sadlar sökes i korta varianter. Och så nu tillsammans med en Karlslund Kari Flex också…. Jakten går vidare!!

Och så väntar vi förstås….. på bygglovet… sucksucksuck.

Ha en Wunderbar vinterdag!

//Mimmi

William 4år!

Så har ännu ett år gått – Å både jag och William har fyllt år 🙂

Denna födelsedag har han väntat på länge länge. Redan för ett par månader sedan, när jag gick upp för att väcka bröderna på morgonen som jag såg att William tittade på mig med en sur blick – ”Ska du inte komma med tårta?!”. Detta var strax efter att Rickard hade fyllt sina 2år och så misstänker jag starkt att någon fler hade fyllt år på dagis. Sedan kan jag tänka mig att det blev klargjort att William stod näst på tur =)

Willekille har vuxit och blivit så STOR! Inte bara fysiskt 😛 utan han pratar så mycket om allt möjligt och ingenting. Han pratar fortfarande om sina låtsaskompisar  ”Gao” och ”Seven” (engelskt uttal) och naturligtvis om sin ”Pappa-Ronny-Mikael”! Denna pappa-Ronny-Mikael hörs bo i Tärna…. (Hoppas bara att det INTE bor någon med det namnet där ….) hörs krasha bilar och säga saker som passar William i olika situationer – Tänk att alltid ha en sådan Kompis!!

En dag när det snöade tittade han ut genom fönstret och sa ”Det snöar. (paus) Någon knuffar ner det.” Som om det var rå fakta, helt utan krusiduller eller konstigheter. =) Jepp, det skrev jag faktiskt på facebook.

På dagis är en av dagisfröknarna med barn och hon har en makalöst vacker mage (läs stor). Förmodligen har det pratats om bebissen som växer där inne. Att Rickard är förlöst med kejsarsnitt och lämnat ett långt ärr unders i min mage fick William att säga detta vid morgonpottan: ”Här kommer det småsmå bebissar ut.” samtidigt som han visar sina morgonveck och tryckmärken av textilier. ”Dom är i kroppen och växer. Dom äter lunch där”  :DDDDDD Då kunde jag faktiskt inte låta bli att skratta lite.

Pyssla, spela dataspel, titta på film, klättra i traktorgrävaren, leka med kompisar, och att få rida (”jättemycket läskigt” säger han när Solan skrittar fram) – Det är vad William tycker om att göra!

//stolt Mimmimamma 🙂

Välkommen till nygamla bloggen!

Världen är föränderlig – så även bloggarnas. Känns att det blir lite si och så med layout och annat så låt er överraskas nästa gång ni kommer in då är det inte som det är just nu.

Det är bara blogginläggen som flyttats. Inget annat….. 😦 Få se om jag kan skapa något liknande här.

Flytten är inte frivillig utan måste göras för år 2011 någon gång så försvinner det gamla…

Annars då? Jo, snön är här, med regn och blåst, plus och minusgrader om vartannat… uschinga vilket bilföre – Inte kul!!  Pojkarna springer och växer, bråkar och kramar, ser på film och läser böcker… Matilda hon kämpar på i Lycksele med all sin hemlängtan – stackaren 😦

Bygglovet har inte kommit…. men hagar och ridbana och annat är färdigt tom thermobar och en lunchbuffelösning 😀 Är det för mycket begärt att de klubbar igenom bygglovet – NU!!

Gick en säljande webb kurs – Mycket Bra!! Upplägg, innehåll, svar på tal. Två halvdagar för endast 1000:-. Och då ska ni veta att då ingick boende och ALL mat!! D ni!! Samt 7 timmars fri support efter kursen. Så håller jag på att göra RIktiga hemsidor till företagandet…. Lugn, långt från färdigt. Lovar ni ska få se 🙂 Idag kl 10 ska jag Skypa med Jenny om lite Joomla dvs hemsidesverktygsspråk…. eller nåt. Fantastiskt roligt är det.

Nu är klockan snart halv sju på morgonen, dags att förbereda frukost, kläder och annat innan det är dags att väcka brödraskapet.

Ha en riktigt bra dag – alla ni som hittat hit!

//Mimmi

Hej världen!

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!

Rickard 2år!

Den 22 augusti fyllde vår minstingbroder RICKARD 2 ÅR!!
 
Firades med tårta sång och tårta i sängen. Vilket tog sin lilla tid då han hör till kategoring morgontrötta 😀
 
Att öppna paket var inte så själklart från början….
 
Men när han väl fått upp farten så gick det fort och sedan var det dax för BALLONGER!! Tänk att det ska vara så otroligt roligt med lätta färgranna saker som man sen kan spränga på så många olika sätt  – nypa mellan fingrarna, tramppa eller varför inte genom att lägga sig på dem. Hahaaaaaa!! Vilka miner
 

Matilda var ändå vackrast!!! Med sina nyinförskaffade rastaflätor. Jepp, hon vet hur man ska överraska sina föräldrar hon! Samma helg installerade jag henne på elevhemmet i Lycksele där hon nu kommer att husera d närmaste tre åren…. är det tänkt.
LYCKA TILL Gumman min!!
 
Inte nog med det…. Gammelmorfars gungstol har äntligen hittat till oss!! Äntligen!! Satt i den och blev super sentimental. Har många barndomsminnen med ffa morfar sittande i den tidigt på morgonen eller på kvällskvisten. Många är minnena när jag satt i hans knä… kan fortfarande nästan känna hur han luktade både kaffe, ladugård, och gubbe… Vilken tur jag hadde!
Egentligen är det inte gammelmorfars….. utan min gammelmormors…. alltså blir Matilda den fjärde generationen kvinnor, i rakt nedstigande led, som sitter i den…. alltså har jag ´försökt räkna på dess ålder… till ett tillverkningsår runt 1870, kanske … samme gubbe som tillverkat andra möbler som finns i vår släkts ägo. Men gungstolen är ändå BÄST
 
Skulle ha varit fler bilder men det går ju såååå långsamt….
 
Nu ska jag väcka pojkarna och lura i dem lite gröt innan det bär iväg till hästarna och sedan vidare till dagis och dagens arbete.
 
Sköt om er!!
//Mimmi
 

Springa livet!

 
Trots att sommaren swishat förbi och själv funderar man var den tog vägen så hann vi ju faktiskt med lite ändå.
Här nu bilder från vår tur upp till fjället med den lagade båten.
 
Å nästan ingen mygg alls  – Så fantastisk tur vi fick.
 
Båt frakt med Alaska Sled.
 
Efter en roddtur fick vi äntligen kliva iland.
 
William drog upp ett par fiskar. Här en STOR fisk som Mikael fick hjälpa till med.
 
Rickard drog också upp en fin en. Fast att de sprattlade var inte lika kul…
 
En av dagens alla vyer.
 
Sen var det dags att packa ihop och båta tillbaka över sjön….
 
….med dagens fångst av matfisk….
 
…å alla var vi sååå nöjda!
 
Rofyllt. Det är det vad det är…. där uppe…. mellan fjälltopparna.
 
Så nu ska jag väcka pojkarna och kanske hinner jag ladda ner fler bilder imorgon
 
Ha en underbar dag!!
//Mimmi
 
 

Att rida en gunghäst!

 
Sådär ja!! Nu har jag ridat Frekja – min egna!!!
Det gick ju huuuuur braaaaa som helst!!
 
Det var bara min hjärna som han spela upp massa senarier om hur det kan bli…. ja, jag har ju tom klivit av en ridskolehäst en gång bara för att jag kände att nu tänker hästen på eget bevåg hitta på något…. och annat sådant… Och det faktum att tog ju ett tag för henne att lugna ner sig och vi gör ju fortfarande ständigt små framsteg i markövningarna… eller som det kanske ändå är: att jag hittar de rätta knapparna 😉
 
Inte dallrade benen heller
 
ULLA-MARIA!!!! Denna goa tjej som ställer upp!! Det var hon som tyckte det nu var dax.
Vi gick bilvägen till grusvägen innan jag satt upp. På bilvägen halvvägs kom en hel kolonn med lastbil som körde om en trailer – mot oss…. och Frekja skulle ju naturligtvis testa eller nåt *skakar på huvudet* Jag gjorde det jag bara brukar göra – riktningsförändring och helt om, stod bara och väntade….. Trafiken saktade in. Jag fick en liten adrenalinkick….
 
Sedan satt jag upp och kände NEEEJ!! Precis som en fyraåring så kände jag hur jag liksom bara stelnade till, fortfarande med en hand greppande om manen…
UM snackade runt mig och så sa jag till henne, mest på skoj för att lätta på trycket, att jag ville hon skulle leda mig första biten. HON GJORDE DET!! Så skönt ändå….
 
Sedan skrittade vi i maklig takt. Första backen med Frekjas mule inkörd i solfaris bak, sedan sida vid sida. Sedan klev vi av och gick vi en bit – kändes gott att få lossa på MINA spänningar. Sedan klev jag upp och det känndes bara sååå FINT!!
 
Myggsvärmen följde oss där vi skrittade fram. När jag till slut fann lugnet och slappnade av kände jag hur go denna häst är att rida! Som en gunghäst . UM håller med. hon hörs ha "en gudomlig trav" så det ska bli spännande att få känna på!
Min hjärna hann slappna av så att jag gjorde lite övningar där vi skrittade ner för backarna; red i serpentiner, gjorde halvhalter, lite öppna… tom ökad skritt!! *fniss*
 
Dock fick vi oss en överraskning längst upp – Björnspår!! Såg direkt att de inte var färska, tror att de var dygnsgamla eller så…. Alltså väldigt tydligt avtecknade i den mjuka leran, men inte hel skarp. Hästana var helt koool-lugna så jag kännde ingen oråd alls…
 
Nu känns livet otroligt gott!!
 
Simma lugnt!
//Lyckliga Mimmi

Att sprida rykten…

 
En kväll, för någon vecka sedan, ringe UM. Frekja är svårt biten av knott… Svullet runt ögonen, magen full med sår som blöder….
USCH!! 😦 Blev helt bedrövad. En stund. För mitt i eländet så känndes det som det skulle ordna sig för dagen efter skulle vi ju ner till Lycksele. I Lycksele finns Granngården! 😀
 
Väl inne på Granngården hade jag en himmelens tur – bland flugtäckena fanns endast tre superstora täcken kvar OCH ett eksemtäcke  i rätt storlek…. Vilken tur!!! Flugskyddet för ögon inköptes också. Detta tillsammans med små burkar med vita krämer har gjort gott och idag är hon återigen fin, inte bettlös men mycket bättre…. (Måste bara få säga att -) Passformen på hennes täcke är helt suverän!!
 
Så nu väntar jag på att ryktena ska sprida sig….
 
För er oinvigda kan jag berätta att det är ganska vanligt med sommareksem bland islandshästar, de är överkänsliga för svindknott som det finns gott om i Sverige. Frekja har INTE eksem. Men de som är invigda i hästeriet ser skillnad på täcke och täcke…. Eksemtäcket har ex en del som placeras under/runt magen.
 
Så i helgen hände det som jag redan visualiserat mig och som jag skrattat åt i förväg – Frekja hade täcke, ögonskydd OCH munkorgen på sig samtidigt (blir bara rundare och rundare medans kompisen behöver få i sig all mat han kan…. en ekvation som vi försöker avrunda med hjälp av just munkorgen…. som hon inte tycker om… )
 
 
Simma lugnt!!
 
//Mimmi – Ryktesspridare 😉
 
 

Äntligen är sommaren här också!!

 
Igår fick vi en HÄRLIG familjedag på egen strand. Där blåste mygg och knott iväg. Med varmkorv och kaffe med gott runt elden. Sol och spring. Mmmmm.
 
Matilda inte med då hon har lugna lata dagar tillsammans med mormor och moster i Tärna.
 
 
 
 
 
 
Ha en Wunderbar fortsättning på sommaren!!
 
//Mimmi – äntligen semester!
 
 

Min lilla häst

 
Få se nu. Det är nu fem veckor sedan Frekja flyttade hit…. Bara fem. Känns som hon har varit bra mycket längre…. 😀
 
Det blev ju inte som jag hade tänkt mig… Men frågan är vad jag tänkt mig. Kanske mer ridning… kanske en lugnare häst…. kanske annat också för det är ju inte alltid undermedvetandet definierar alla längtan och så :S Det enda jag visste var att jag skulle få arbeta med ledarskapsövningar, ledarskapsövningar och ännu mera dylika, och så mocka dynga, stängsla, bolla ihop fritid och familjetid mellan arbetspassen….
 
Jag har alltså en häst som det har haglat superlativ över, från andra människor. Själv så har jag upplevt henne som testig, testig och bara sååå testig. Me va tusan väntade jag mig hon heter ju Frekja :o)
 
Både jag och UM har jobbat med detta, gjort vårat för att vara tydliga, inte krävt för mycket utan nöjt oss med små lugna steg. Turerna ner till ridbanan har varit verkligen tålamodsprövande för mig, men nu senast gjorde vi den svängen på halva tiden jämfört med första gången…. UM har fått henne att lugna ner sig i longeringen. Och så IDAG!!Lugn som en "normal" häst. Stod stilla vid sadling, tränsning, hovkrafsning. Ridturen gick lugnt och sansat till. Att jag och Solfari börjat hitta varandra (jaja, läs: att jag börjat känna mig trygg på hans rygg) gör ju saken riktigt roligt!
 
Vilken underbar skritt tur!! Härligt väder, mygg och knott men dem skrittade vi ifrån. Solfari hade god steg i skrittet och ville mera, trots sin höga ålder och stela leder 😀 Lite trav, lite tölt, och några galoppsprång…. Mmmmmmm!!! ❤ Och Frekja har underbara trav – det kunde man avläsa av UM uppsyn 😀
 
Tölten finns där. Men det är som om hon blir ARG! Hmmm….. Otydlighet kanske….. Vem vet och nu skiter vi i det som varigt utan försöker följa  vår uppfunna riktning och hålla till det lugna tydliga. ….för tölten finns ju bevisligen där, lite nu och lite då…..
 
Mmmmm! Förstå mig rätt nu – Jag är ju så glaaad över min lilla häst. Min lilla Ronja Rövardotter! Precis som Ronja ska "akta sig" så testar hon, precis som Ronja när hon blir förbenad på Mattis så står sig denna lilla häst tjurigt på sig när det gäller lite olika saker…… 😀
För vem hade förstått att jag skulle få lära mig så hääär mycket av min första häst, att jag skulle få en häst som jag får vara med och se utvecklas och formas….!!?
 
Stora ord? Ja visst!! Men så känns det!
 
Nu in i duschen och sedan en första semesterdag i morgon måndag!
 
Lev väl!!
 
//Mimmi
 
 

« Older entries